Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ócsa, a híradások középpontjában!

2011.10.03

 A híradások középpontjába került Ócsa az utóbbi hetekben. Miről is van szó?

A kormány külömböző módon próbál segíteni a deviza hiteleseken. Mint talán köztudott, hogy  az emúlt nyolc-tíz évben nagy számban vett fel a lakosság lakás vásárlás céljára, vagy gépkocsi vásárlásra deviza hitelt, svájci frankban.  A hitel rendkívüli kedvezőnek tünt a lakosság számára, ugynis a bankok nagyon alacsony kamatra adták, szemben a forint alapú hitellel.

   Azomban ennek a hitelnek, már mint a deviza alapú hitelnek volt, illet van egy rendkívüli hátrányos feltétele a felvevőre nézve, ugyanis változó árfolyamra adták, ami azt jelentette, hogy a törlesztéseket mindig a napi árfolyamhoz igazították a bankok.  És mi sem természetesebb, mint, hogy az árfolym szakadatlan erősödésbe kezdett, ami mondjuk meg őszintén természetes is hiszen sok minden tényező, infláció, gazdasági és pénzügyi válság folyamatosan gerjesztette az árfolyam növekedését.

   Ma már ott tartanak a hitelt felvevők, hogy mondjuk öt év törlesztés után, ha megnézik a hátralévő tartozásuk összegét, az magasabb, mint az igényel hitel összege. Ezzel párhuzamosan természetesen a havi törlesztő részletek drasztikusan megemelkedtek.  Számtalan család már képtelen a törlesztéseket fizetni, ezért aztán a kilakoltatás réme fenyegeti őket, mivel a bankok jelzálogot jegyeztettek be minden ingatlanra.

  Sajnos a kolakoltatások amúlt év tavaszán már meg is kezdődtek, melyet a megalakuló új kormány állítatott le. Azomban ezzel a probléma nincs megoldva, ezért hozott törvényt a kormány a fiksz árfolymon való törlesztés lehetőségéről, de ez sem megoldás mindenki számára, hisz, ha a részletet nem tudja valaki fizetni, akkor miből törlesztene egy összegben, még ha kedvezményes árfolyamon is lehetne.

  Itt jön képbe Ócsa, uganis a kormány arról is döntött, hogy aki végkép nem tud semmijen lehetőséggel élni, azok eladhaták a lakásukat, letörlesztik a lakás árából a fenn maradó hitelüket és az Ócsán felépülő állami bérlakásokba költözhetnek, aki más megoldást nem tud magának.

Így került kijelölésre Ócsa külterületén egy  állami födterületen megvalósuló lakó telep megépétése.

A program két ütemben valósul meg, az első ütemben 80 lakás épül, a második ütemben újabb nyolcvan és az igényekhez igazodva nyolvanas egységekben összesen 420 családi ház megépítése válik lehetővé, a kormány döntésének megfelelően.

Az első ütem nyolvan háza 2012 tavaszára fog elkészülni, infastrukturávak eggyütt. Amely tartalmazza a víz, villany, gáz szennyvíz elvezető csatorna megépítését.  Továbbá egy kerékpár út megépítése a lakótalap és az ócsai állomás között.  Természetesen lehetőség lesz az ott lakóknak autóbusszal is majd közlekedni Budapest irányába.

A tervezet tartalmazza, az ócsai ovoda bővítést és új bölcsöde megvalósítását.  Az általános iskola  egyenlőre tudja majd fogadni  az ide települők gyermekeit. A bővítés a későbbi ütemek megvalósulása esetén lválik szükségessé.

 Nagy vonalakban erről van szó, erről szóltak a híradások az elmúlt időszakban.  Talán sikerült egy kis információval hozzájárulni a probléma megértéséhez..

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.