Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Városi piac, lenni, vagy nem lenni?

2012.01.25

 

 

     Piac! Kinek , mi jut eszébe a szó hallatán? Nekem az, hogy, ha valmi igazán házias terméket élelmiszert szeretnék, akkor ki megyek a piacra és ott közvetlenül a termelőtöl tudom megvenni a kívánt terméket! Nagy előnye, hogy itt nincs közbeiktatott kereskedő, így az árak is barátságosabbak lehetnek és vannak is!

Ezért, szerintem támogatni kell a kereskedésnek ezt a, mondhatni ősi formáját!

    De miért is hozom én szóba a piacot?  Gondoljunk vissza az elmúlt kb. ötven évre, településünkön hogyan is alakult a helyzet a piaccal kapcsolatban?

    Az idősebb polgárok jól emlékeznek az előzményekre.  Jó néhány helyszínen működött Ócsán, pl. volt helyszín az alszegen a Bajor sörözővel szemben, volt a csűrkertben a Köztársaságtéren, a jelenlegi milleniumi emlékmű helyén, majd volt a betemetett agyagbánya helyén a Székesi úton és most legújabban az állomás szomszédságában a Damjanich utcában. Hogy ez most végleges helyszín-e, avagy nem, azt nem tudom, nem ismerem a koncepciót, de eggyet mondhatok, itt nem maradhat sokáig!  Lényegessen rosszabb a helyszín, mint az korábbi, a székesi úton volt!

     Számtalan gond, probléma merül fel a jelenlegi helyszínnel kapcsolatban! 

Első kérdés, vajjon miért kellet elhozni az előző helyszínről, amikor az a helyszín valóban a piacnak való hely volt, mert kényelmes volt az árusoknak, kényelmes volt a vásárlóknak,  kényelmesen lehetett parkolni, azoknak akik járművel érkeztek  és nagy számú árus befogadására alkalmas volt, tehát mindenkinek megfelelőnek bizonyult

    Annál inkább érthetetlen, miért kellett beszorítani a vasúti töltés közvetlen közelébe, ahol a fenti feltételek egyikének sem felel meg!  Nyomorogva, összeszorulva tudnak az árusok elhejezkedni és jóval kevesebben, mint az előző helyszínen.  Ha beállt egy árús kocsijával, akkor alig tud kikászálódni, míg vége nincs a piacnak. Ez ráadásul veszélyes is, nem tudom, hogy hogy kaphatta meg a működési engedélyt?

Jóval kissebb helyszín, sokkal kevesebb árus, ez nem kedvez az árak szempontjából sem, mert kevesebb árús, kevesebb az árú, magasabb az ár! Ki járt így rosszul, a  vásárló!

    Ezen kívül súlyos parkolási gondok is vannak! A bekerített parkolóban csak elenyészően kevés jármű tud parkolni és ráadásul még veszélynek is vannak kitéve, mert igencsak szők a hely a tolatgatásra,  ki és beállásra.

Ezért, hol parkolnak az emberek, hát az utcán, amely a parkoló autók miatt szinte járhatatlan, rendkívüli baleset veszéjes.  A parkoló autóktól az oda-vissza forgalom nem tud működni a szűk  utca miatt . A helyzetet tovább rontja a vizes árok, mert azért szűkül le nagy mértékben az úttest, mert szorosan a piac mellet egy belvíz elvezető árok húzódik, ami nem is volna baj, ha nem itt lenne a piac!  De ha már így van, akkor le kellene fedi  a piac mentén és ez legalább a parkolás gondját ez valamelyest enyhítené, biztonságosabbá tenné.

A vizes árok lefedése sokat javítana a helyzeten, de az alpvető problémát ez nem oorrvosolja.

     Ócsa város lett jó néhány éve, büszkék is lehettünk rá, de nem lehetünk büszék a piac terünkre, arról nem is beszélve, hogy már évekkel ezelőtt elveszítettük a vásár rendezési jogunkat is éppen a nem megfelelő helyszín miatt.

        Nem tudom itt Ócsán, valamilyen kényszer, vagy számomra ismeretlen okból, szinte minden létező szabad területet önkormányzataink eladtak. Nem gondoltak a jövőre, mozgástere önkormányzatnak szinte nulla, ha valamilyen létesítményben gondolkodna, mondjuk egy korszerű tágas, minden igényt kielégítő városi piactér megvalósításában, akkor a helyszín kiválasztása a legnagyobb gondot jelentheti. Nem ártana önkormányzati előljáróinknak egy kicsit környezetünkben szétnézni. Hol itt, hol ott avatnak korszrű piaccsarnokot.  Például itt van nem messze Monor. Aki teheti, menjen el, nézze meg, hogy kell egy kisvárosban piacteret létesíteni?   Ne úgy, mint Ócsán,  a kényelmesből, vissza a  nyomorba, szűk helyre, egy teljesen alkalmatlan helyszínre.

   Remélem, nem csak én látom a gondokat, ezt látják az elől járóink is és remélem előbb vagy utóbb, de lesz egy minden igény kielégítő modern, tágas piacterünk.

  Helyszín? Igen ez nagy gond, de talán vissza kellene vásárolni az előző területet a Székesi úton, addig, amíg lehetséges!   Vagy, van egy szabad terület, persze, az is már magántulajdonban, a Semmerlock mellett, az is alkalmas lenne erre célra.

     Minden esetre önkormányzatunknak ajánlom figyelmébe a fentieket, még talán UNIO-s pályázaton is lehetne erre tőkét szerezni, nagyon hasznos lenne, de mielőbb!  Addig is a jelenlegi helyen a parkolás gondjainak javítása érdekében fedessék le az út menti vizesárkot a piac mellet,  Damjanich utcában!